בפוסט הקודם על שיפוץ הבית שלנו עסקתי בשלב ההריסה.
כן, שוב חלף המון זמן מאז הפוסט הזה, אבל בואו נגיע לעיקר: בזמן הזה צברתי עוד המון חוויות, תובנות ולקחים שעוד אכתוב עליהם, אז היה שווה לחכות 🙂
רגע לפני שאני צוללת לפרטי שלב הבינוי – מתבקש שאעשה לכם היכרות עם תוכנית הבית שלנו, נכון?
בפוסט הזה אסקור את החללים השונים, אסביר את השיקולים לתכנון ואתן עוד טיפים לשיפוץ (טיפוצים) ששווים זהב!
אז קחו לכם קפה טו-גו, אנחנו יוצאים לסיור קצת ארוך, אבל מעניין.
THE ONLY WAY IS UP
הכניסה לבית שלנו נמצאת ממש בתחתית גרם מדרגות, שמשאירה לנכנסים שתי אופציות: לבקר בשירותי האורחים שנמצאים ממש ממול (סה"כ אופציה לא רעה למי שמגיע/ה מרחוק) או לעלות במדרגות.
מה שנקרא – מפה אפשר רק לעלות 🙂
כפי שהסברתי בפוסט הקודם, על אף שבתכנון המקורי זה היה איזור הכביסה של הבית – בחרתי לנצל את החלל שמתחת למדרגות להוספת שירותי אורחים.
במשפחה של 7 נפשות, שגם מארחת לא מעט – אין דבר כזה יותר מדי אסלות, ולמקם את הכביסה במקום כל כך מנותק מחדרי השינה או מהחלל הציבורי – נראה לי מאוד לא נוח.
חילקתי את החלל הזה מחדש בצורה אופטימלית שמאפשרת גובה ראש* במקומות שזה נדרש, ואת שאר החלל ניצלתי לאחסון.
טיפוץ #5: ניצול החלל שמתחת למדרגות לטובת שירותים הוא מצוין, אך שימו לב ששיפוע התקרה מאפשר עמידה נוחה באיזור האסלה ובאיזור הכיור, כדי שאף אחד לא ידפוק את הראש בתקרה בטעות. גובה ראש מוגדר כגובה של 2.1 מ' מהמשטח עליו עומדים, ויאפשר גם לאנשים גבוהים לעמוד בנוחות.
טיפוץ #6: במקום שבו האסלה מפריעה לפתיחת דלת לטובת אחסון – אפשר להתחיל את הדלת מעל גובה האסלה, ולמקם בחלל שנוצר פריטים נפחיים שקל לשלוף החוצה גם מלמעלה. מזוודות, למשל!

לפעמים חלומות מתגשמים
במעלה גרם המדרגות הראשון נמצא החלל הציבורי.
כמה וכמה סקיצות נעשו לתכנון החלל הזה, שרצינו להכניס בו מטבח רחב ידיים, פינת אוכל גדולה יחסית וסלון נעים להתרווח בו.
הגאומטריה כאן מאתגרת, ולא השאירה לנו הרבה מרחב תמרון, בפרט כשלוקחים בחשבון את העמוד שנמצא ממש במרכז החלל.
תהליך התכנון לא היה שלי בלבד. ראיתי פה הזדמנות מצויינת לתת לנועה, המעצבת המוכשרת שעובדת אצלי, להתנסות בתכנון בעצמה.
נועה הציעה למקם את פינת האוכל בסמוך לחלון הגדול שסמוך למרפסת, והרעיון קסם לי מאוד. אני מאוד אוהבת פינות אוכל שמשקיפות אל נוף ומוארות בתאורה טבעית.
זה הוביל להחלטה לנצל את מיקום העמוד ליצירת מחיצה בתווך שבין הסלון למטבח, שתהווה מכלול מארגן עבור קמין, מסך טלויזיה ואחסון.
המטבח תוכנן בכמה גרסאות עד שהגעתי לגרסה שהיתה הכי נכונה עבורנו, וכללה:
שטח עבודה רחב ידיים, מזווה נוח, מקרר גדול (מקרר קו אפס ברוחב 120 ס"מ), המון שטחי אחסון ו"אי" פונקציונלי לארוחות היומיומיות.
זה ללא ספק מטבח החלומות שלי, ועוד ארחיב לגבי התכנון שלו כשנגיע לפוסט בנושא תכנון הנגרות.
היציאה למרפסת מהמטבח ולא מהסלון/מפינת האוכל – היתה אילוץ, לכאורה, אבל בפועל אני מרגישה שלא היה אילוץ טוב מזה, מכיוון שזה מאפשר ליהנות מהנוף המרהיב שלנו גם בעת עבודה או ישיבה במטבח.

טיפוץ #7: תכנון המטבח הוא מלאכת מחשבת של ממש. בעת התכנון חשוב לוודא שיש מקום לכל התכולה – החל מחומרי הניקוי של המדיח, דרך כלי פלסטיק וכלה בפיירקסים וכלי הגשה. אני ממליצה לעבוד עם צ'ק ליסט מסודר שדרכו תאפיינו את מידות מכשירי החשמל הרצויים, את התכולה הקיימת שלכם בתוספת של 10% נפח אחסון לפחות, ואת ההרגלים שלכם בבישול ובאפיה.
טיפוץ #8: מטבח שמתוכנן לא נכון יכול להפוך לחוויית משתמש מתישה מאוד. התנועה הארגונומית והטבעית במטבח היא הוצאה מהמקרר > שטיפה בכיור > חיתוך על השיש > בישול בכיריים, ולכן – זה הסידור המומלץ ביותר בעת התכנון.
השיקול של מיקום כיור מול חלון אינו תמיד השיקול המנצח, בפרט שכיום אנחנו בעיקר מפנים כלים למדיח ופחות מבלים שעות בשטיפתם.

תורת המשחקים
3 מדרגות נוספות מפרידות בין החלל הציבורי לבין חדרי הילדים שבקומה זו.
אחד הדברים שהיה לי ברור מעבר לכל ספק בעת התכנון – היה שאחד החדרים יוקדש לחדר משחקים/משפחה, גם על חשבון הנוחות של חדר לכל ילד.
למעשה, אין אצלנו סיכוי בשום שלב לחדר לכל ילד (5 ילדים, 2 הורים, 5 חדרי שינה), ולכן מה שעלה לראש סדר העדיפויות הוא הפרדת הרשויות בין איזור המבוגרים לאיזור הילדים.
עד כה, היתה לנו רק טלויזיה אחת בבית – בסלון. ברגע שהילדים רצו לצפות בה – לא היה לנו – ההורים – אפילו סנטימטר רבוע לשבת בו. בגדול – מצאנו את עצמנו מחוץ להרכב, על ספסל העונשין בפינת האוכל.
לא עוד! בתכנון של הבית החדש – החדר הקרוב ביותר לחלל הציבורי הוא חדר המשחקים. תכננתי בו שפע של ארונות אחסון לספרים ולמשחקי קופסא, פינת מחשב זוגית, פינת צפיה בטלויזיה, ודלת זכוכית אקוסטית שמאפשרת הצצה מלאה למה שקורה בפנים – מבלי לשמוע דבר. חלום של ממש!
כמובן, שכל ההכנות נעשו על מנת שאם נרצה בבוא היום להסב את החדר לחדר שינה – זה יקרה בקלות.
טיפוץ #9: נצלו את גובה החדר! בעבודה שלי עם לקוחות אני מזהה הרבה פעמים שצורת החשיבה היא למקם כמה וכמה יחידות אחסון זו לצד זו, מה שכמעט לא משאיר שטח רצפה למשחק. אפשר לנצל את החלל הרבה יותר טוב בניצול הגובה שלו, על ידי יצירת קירות אחסון. התוצאה אפקטיבית ואסתטית בהרבה!

ח.שינה 1 (הממ"ד) הוא חדרם של אלמה ועילם. זה החדר היחיד בבית שניתן היה להכניס אליו שתי מיטות נפרדות (לא קומותיים), וזו היתה דרישת הסף שלהם.
הכניסה לחדר היא דרך ארון הבגדים, כך שבמבט מבפנים לא ניתן להבחין בה. סוג של אסקפיזם נחמד. במרכז הארון שולחן כתיבה, ומשני צידיו ארונות בגדים – אחד לו, אחד לה (וגם ארונות אחסון עליונים עד לתקרה).
ח.שינה 2 הוא חדרן של שקד וארבל. בשל גודלו – תוכננה כאן מיטת קמותיים בנגרות, ולצידה קיר אחסון הכולל את ארון הבגדים שלהן, שולחן יצירה זוגי, ואחסון עליון.
אני מודה שהמחשבה על כך שהילדות הקטנות ביותר יהיו בקומה נפרדת משלנו לא היתה לי פשוטה, אך לשכן אותן במפלס העליון יחד איתנו – פירושו הרבה מדרגות שממש חששתי שארבל תתגלגל בהן.
המיקום שלהן במפלס הזה נכון יותר גם בזכות הסמיכות לחדר המשחקים, שמאפשר להן לנייד חפצים, בובות ומשחקים ממקום למקום ביתר קלות.
ח.רחצה 1 משמש את הילדים שבקומה זו, למעט אלמה – שחברה לחדר הרחצה העליון יחד עם עופרי. החדר הזה היה מאתגר לתכנון. הוא מאוד קטן ואין לו חלון עם אוורור טבעי, אלא חלון שפונה לחלל המדרגות.
בלית ברירה מיקמנו שם מפוח לטובת האוורור, ואת החלון הפונה לחדר המדרגות השארתי לטובת מעט תאורה טבעית.
רוחב המקלחון כאן מעט צר עבור מבוגר, אך מספק מאוד עבור הילדים, ולמעשה הוא היה יכול להיות ארוך יותר, אבל היה לי חשוב לשמור על ארון כיור מרווח עם ארונות אחסון תחתונים.
אחסון, כפי ששמתם לב, הוא שם המשחק אצלנו בבית – ובאמת ניצלתי כל פינה וכל סמ"ר כדי למקסם אותו. זה עבד כל כך טוב, שרוב הארונות העליונים שלנו כרגע ריקים!
טיפוץ #10: בתכנון חלונות של חדרי רחצה – חישבו על פרטיות המשתמשים. האם גובה החלון חושף את הגוף למתבונן מבחוץ? גם אם החלון גבוה יחסית – לפעמים תנאי השטח מפרים את פרטיות המשתמש/ת. למשל, בחדר הרחצה של הילדים ויתרתי על פתיחה של החלון אפילו בצורת "קיפ" (בזוית פנימה), מכיוון שזה היה חושף את פרטיות המשתמש/ת למי שיורד במדרגות ומביט על החלון מלמעלה.
כן כולל שירות
במעלה גרם המדרגות השלישי נמצא מפלס חדרי הבוגרים.
כל הקומה הזו תוכננה מחדש ביצירתיות רבה, שכן זו קומת הגג, ויש כאן גם שיפועים בתקרות וגם במות בנויות שלא ניתן היה לפרק (הן חלק מתקרת הקומה שלמטה).
בהיותה של עופרי נערה מתבגרת שנמצאת כאן לפחות מחצית מהשבוע – כבר הרגיש לנו טבעי שיהיה לה חדר משלה. את ח.שינה 3 תכננתי בצמוד לחדר שלנו, כשהמיטה מתוכננת בנגרות ולמעשה חולשת על הבמה שמתחת לחלון.
במה נוספת נמצאת בקיר הגובל בחדר המדרגות, ולכן מעליה תכננתי ארון בגדים שנושק לשולחן כתיבה אינטגרלי, הכל בנגרות כמובן.
מעבר למסדרון חילקתי את החלל כך שיכיל חדר רחצה מרווח יחסית וארון כביסה ובו מכונה ומייבש כביסה זה מעל זה.
טיפוץ #11: אל תוותרו על ארון שירות עם נק' חשמל בתוכו! כל בית זקוק לארון אחסון עבור כלי נקיון (דלי, מגב, דייסון), חומרי נקיון, כלי עבודה וכד'. אני תכננתי את הארון הזה בסמוך למדרגות כך שהוא משמש לשירות בחלק העליון, בעוד שבחלקו התחתון נמצאת מרכזיית המים של הבית וארון תקשורת.

חלון שהתגשם
בסמוך לחדר של עופרי נמצאת יחידת המאסטר של נדב ושלי.
אחרי שנים בחדר שינה קטן של דירה שכורה – החלום שלי כאן היה ליצור לנו יחידה מרווחת, מוארת ונעימה, בדגש על חדר רחצה מפנק מאוד.
בשל אילוצי הבמות ושיפועי התקרות – גם המיטה שלנו חולשת על הבמה הבנויה שנמצאת בחדר.
בגב חדר הרחצה של עופרי ואלמה – נמצא ארון הבגדים שלנו, שמשמש כאיזור ביניים בין איזור השינה ואיזור הרחצה.
חדר הרחצה הזה שופץ מהיסוד, כולל החלפת התקרה והקירות הישנים, שכבר התפוררו מרטיבות. זה היה ללא ספק אחד החללים המאתגרים ביותר בשיפוץ, אבל על כל זאת ועוד – בפרק הבא.
בחדר הזה הגשמתי את כל החלומות שלי והרבה יותר:
מקלחון זוגי ענק, אמבטיה גדולה ומפנקת (המשכית לחלל המקלחון), ארון כיור רחב, והכי חשוב – חלונות לנוף. את הסעיף האחרון יכולתי להשיג בזכות כך שהחדר הזה – ממש כמו החלל הציבורי – צופה לואדי, ולכן יש לנו בו פרטיות מוחלטת גם עם חלונות שקופים.
הסיור שלנו מסתיים במרפסת העליונה, שהיא מרפסת הפנאי.
היא מתוכננת להכיל ג'קוזי חיצוני, איזור שיזוף ואיזור כושר. כל ההכנות נעשו בהתאם, ויתממשו בעיקר בהתאם ליכולות התקציביות שלנו בהמשך 🙂
טיפוץ #12: חישבו מחוץ לקופסא. לפעמים הדרך היחידה להכניס מספר פונקציות לאותו חלל – היא לאחד אותן. אם הייתי רוצה לתכנן בחדר הרחצה הזה מקלחון ואמבטיה בנפרד – היה מתקבל תכנון מאוד מוגבל שבו המקלחון היה קטן והחדר היה מאוד צר. בזכות האיחוד שלהם לחלל אחד – קיבלנו חדר מרווח מאוד, שכל אחת מהפונקציות בו גדולה ומפנקת בפני עצמה.
בפרק הבא ב-CASA KONVALINA
אני ממש מקווה שהסיור שלנו היה לכם כיפי ומלמד. בפוסט הבא אתמקד בעבודות הבינוי ובאתגרים נוספים שצצו בדרך.
יש עוד טיפוצים רבים באמתחתי, ועוד לקחים ותובנות בשפע!
חג סוכות שמח!
סיון
הפוסט תרם לך? אם הוא יכול לתרום לעוד מכר/ה שלך - אשמח אם תשתפ/י אותו!
נהנית מהפוסט? הירשמ/י לתפוצת הבלוג וקבל/י את הפוסטים הבאים למייל שלך!
אני מזמינה אתכם להירשם לתפוצת הבלוג ולעקוב אחר הבחירות השונות שלי גם בסטורי!