בפוסט הקודם הצגתי לכם את תוכנית הבית שלנו על שלל חלליו ומפלסיו, ועכשיו אני חוזרת לשיפוץ עצמו – לשלב הבינוי.
הרבה מאוד קורה בו זמנית בשלב הזה, ובמידה רבה – יש פרטים שאם לא נשים אליהם לב בשלב הבינוי – יהיה מאוחר מדי לשנות אותם בהמשך.
אני אסקור כאן כמה נושאים מהותיים שכדאי לא לפספס, ואמשיך ב#טיפוצים (טיפ-שיפוץ) שלי מהפוסטים הקודמים.


חומות של תקווה
תקראו לי שמרנית, אבל בהנחה שלא מדובר בבית פרטי שנבנה בבניה קלה או ירוקה – אני עדיין מאלה שיעדיפו בשיפוצים בניה בבלוקים על פני בניה בגבס.
את הגבס אני אשמור לנישות או מבנים מורכבים שלא ניתן לבנות בבלוקים, וכמובן להנמכות תקרה טכניות או דקורטיביות. במידה שאלה נישות או הנמכות תקרה בתוך חללי רחצה – אני אבחר לבנות אותן מגבס כחול (זהו גבס עמיד במים, מיועד אפילו לשימוש בחוץ).
מתי בכל זאת אני אבחר בבניה בגבס של כלל המחיצות בבית?
- כשאני רוצה להוזיל עלויות בפרויקט
- כשאני רוצה לקצר את לוחות הזמנים של הפרויקט
טיפוץ #13: אם אתם בונים מגבס – הקפידו על כך שהמחיצות ייבנו מגבס דו-קרומי (שתי שכבות גבס מכל צד של הקונסטרוקציה) עם שכבת בידוד תרמית ואקוסטית בין השכבות. כך תקבלו קירות חזקים יותר ומבודדים היטב.
טיפוץ #14: וכמובן – אל תשכחו להכניס חיזוקים לגבס באיזורים הייעודיים לתליית מסכים, ארונות עליונים וארונות כיור, או כל אלמנט מרחף אחר שתלוי על הגבס.
אם אתם בונים בבלוקים, לעומת זאת, יש לקחת בחשבון את עובי הטיח שמתווסף לאחר סיום הבניה.
מתי זה קריטי? בעיקר כשאתם מייעדים נישות בנויות למטרות מאוד ספציפיות. למשל, אצלנו במסדרון העליון נמצא ארון למכונת כביסה ומייבש כביסה בתוך נישה. כשלקחתי בחשבון את רוחב הנישה (בתמונה הימנית למטה) – לקחתי בחשבון את רוחב המכונה + מספיק מקום לטיח שעוד יתווסף משני הצדדים, ולכך הוספתי עוד כמה ס"מ ספייר כדי שגם אם יהיו סטיות קטנות בבניה – לא תהיה בעיה להכניס את המכונה לנישה.


עוד פרט שחשוב מאוד לשים אליו לב הוא רוחב הפתחים שאתם קובעים לדלתות הפנים.
הפתח הבנוי (בתמונה השמאלית למעלה) יצומצם ע"י משקופים עיוורים (כ-3 ס"מ מכל צד יחד עם חומר הביניים) ואז יצומצם עוד יותר לאחר התקנת משקופי הדלתות הפולימריים.
אם חשובה לכם הנגישות לחדרים עם כסא גלגלים, או שיש ריהוט גדול שצריך להכניס לחדר מתוך מסדרון קטן יחסית – חשוב שתקפידו לשמור על פתחי בינוי רחבים מספיק.
כמה רחבים?
קחו בחשבון שפתח המעבר הסופי יהיה קטן בכ-10 ס"מ מפתח האור לאחר משקופים עיוורים.
טיפוץ #15: גם סוג הדלתות שבחרתם ישפיע על פתח הבינוי ועל פתח המעבר הסופי. לדלתות הזזה ולדלתות קו אפס נדרשים פתחי בינוי במידות שונות מאלה של פתח דלת ציר רגילה.
אפילו סוג הצירים ישפיע על רוחב המעבר הסופי. לכן – גשו לבחור את דלתות הפנים שלכם (וגם את דלת הכניסה) מוקדם ככל האפשר בתהליך השיפוץ!
מים שקטים חודרים עמוק
מיד לאחר סיום הבינוי – כבר ניתן לבצע איטום למרפסות, גגות וחדרי רחצה.
הנה משהו שאתם לא רוצים להקל בו ראש, בעיקר כדי שהדאגות שלכם לא יטפטפו על הראש של השכנים מלמטה.
איטום של חדרי רחצה יתבצע לרוב ע"י קבלן הבניה שלכם, בעוד שאיטום גגות ומרפסות שמצריך יריעות איטום – יבוצע ע"י קבלן איטום מוסמך.
כל איטום ייבדק לאחר מכן בעזרת בדיקת הצפה כנדרש:
- שלב ראשון – סתימת מרזבים. קבלן האיטום ידאג לאטום זמנית את כל המרזבים וחורי הניקוז כדי שמי ההצפה לא יתרוקנו דרכם.
- שלב שני – הצפה. כשהגג פנוי לחלוטין, קבלן האיטום מציף את הגג עד לגובה של כעשרה ס"מ.
- שלב שלישי – השהייה. על מנת לוודא שאין חלחול של מים דרך שכבת האיטום – יש לחכות 48 שעות כשמדובר במרפסת או בחדר רחצה, ו- 72 שעות כשמדובר בגג לפי התקן. בזמן הזה יש לוודא שאין שום סימנים של רטיבות בתקרת הקומה למטה.



טיפוץ #16: איטום גגות ומרפסות הוא רכיב יקר יחסית בשיפוץ, אבל אני לא ממליצה לכם לנסות לחסוך פה.
בנוסף, אני ממליצה לכם בחום לקחת המלצות לקבלני איטום רק מכאלה שממליצים מנסיון אישי, כלומר מאנשים שהזמינו את העבודה עבור ביתם ועברו חורף יבש מאז סיומה.
מדרגות לגן עדן
גם המדרגות צריכות לקבל התייחסות תכנונית ממש מוקדם בשלב השיפוץ, כיוון שלחומרי הגמר שלהן יש השפעה על מפלס קומת הקרקע ועל מפלס הקומה שמעל.
גובה הרצפות נקבע על פי גובה השלחים (המדרכים) של המדרגות, ולכן על אף שזה רכיב שמותקן יחסית מאוחר בשיפוץ – הבחירה שלו חייבת להיעשות מוקדם יחסית.
אצלנו בבית גרם המדרגות כלל הרבה מאוד מדרגות טרפזיות והיה לא תקני.
כדי להבטיח את בטיחות המדרגות – החלטנו להעמיק חלק מהן, מה שממש שינה את המבנה של הגרם התחתון שלנו, וזה כמובן משהו שחייבים לקחת בחשבון מראש, ולתכנן הכל בהתאמה.

גם הרומים (החלק החזיתי) של המדרגות משנים את תוכנית הבינוי שלהן, כיוון שיש הבדל אם הרום עשוי אריח פורצלן בעובי 1 ס"מ או עשוי אבן טבעית בעובי 2 ס"מ. העובי של הרום ישפיע על עומק המדרך ועל תכנון המהלך כולו.
היבטים נוספים שיש לחשוב עליהם כדי לבצע הכנות ייעודיות:
האם אתם רוצים פאנלים למדרגות?
האם אתם רוצים מפגש רגיל של המדרך עם הקיר ללא פאנל?
אולי פרופיל ניתוק? או שהמדרגה שקועה בתוך הקיר?
האם המדרגות קונזוליות (מרחפות), ואז נדרשת תשתית מתאימה מבטון כדי לקבע את הקונסטרוקציה שלהן לקיר (מה שלא תמיד אפשרי בשיפוץ)?
טיפוץ #17: שמרו על תקניות המדרגות שלכם. אמנם בשיפוץ אף אחד לא מגיע לבדוק שהמדרגות אכן תקינות, אבל זה חשוב עבור בטיחות המשתמשים, ואם חלילה יקרה משהו למישהו בבית שלכם בגלל שהמדרגות לא תקניות – חברת הביטוח עלולה להתנער מאחריות. לא יודעים אם המדרגות שלכם תקניות? התייעצו עם המעצב/ת או עם האדריכל/ית שלכם!
על החלון ישבתי...
הנושא האחרון שאתייחס אליו בהקשר של תוכנית הבינוי הוא ספי החלונות.
אם גם אתם אוהבים חלונות במראה מדוקק יחסית, או שחלמתם כל חייכם על מדף לתבלינים מעל כיור המטבח – רוב הסיכויים שתרצו לשקע את החלונות בפתח הבנוי שלהם (כלומר, שהחלונות יותקנו בעומק הפתח, קרוב יותר לגליף – החלק החיצוני של מסגרת החלון).
באופן זה – אין צורך בהלבשת אלומיניום סביב החלון, שמעבה את המסגרת.
במקרה כזה – תצטרכו לבחור בין שתי אופציות.
הראשונה – אדן החלון החיצוני (לרוב עשוי אבן חברונית) יהיה גם אדן החלון הפנימי;
השניה – אדן החלון הפנימי יהיה מחומר שונה: חיפוי עץ, אבן טבעית אחרת, אבן קיסר וכד'. עליכם להתייחס לחומר שממנו יהיה עשוי אדן החלון הפנימי, שכן הוא גלוי כלפי פנים, ומן הסתם חייב להתחבר לעיצוב הכללי.
למה זה רלוונטי כבר בשלב הבינוי? הרי החלונות מותקנים בשלב הרבה יותר מאוחר.
ובכן, ככל שתקדימו להנחות את הקבלן לגבי סוגי אדני החלון – כך הוא יוכל להכין עבורכם את הפתחים בצורה המדוייקת והיפה ביותר. לעיתים יש הפרשי עובי בין האדן החיצוני לפנימי, ועל מנת שהחלק העליון שלהם יהיה באותו מפלס (האלומיניום יותקן על נקודת החיבור) – הקבלן צריך לבצע הכנות מתאימות בבינוי הפתח.

טיפוץ #18: כשאתם בוחרים את אדן החלון הפנימי – שימו לב למשטחים נוספים שיש בסמוך. למשל – אדן החלון במטבח צריך להתאים לשיש במטבח, לפחות מבחינת גוון וסגנון (ממש אין הכרח שיהיו זהים). אם בכל זאת תרצו שאדן החלון ומשטח העבודה במטבח יהיו מאותו חומר – יש להנחות את הקבלן להיערך להתקנה של האדן הזה בשלב מאוחר יותר.
טיפוץ #19: אם יש לכם שני חלונות במטבח – ודאו שהחלק התחתון שלהם בדיוק באותו גובה. כיום מקובל מאוד "לטפס" עם השיש במטבח על גבי הקיר עד גובה החלונות, ואם החלונות לא באותו גובה תחתון – רואים את ההפרש בצורה בולטת ברגע שיש "קו ייחוס" מתחת.
בפרק הבא ב-CASA KONVALINA
אתם בטח כבר מבינים שיש כל כך הרבה פרטים שצריך לשים אליהם לב! שיפוץ זו מלאכת מחשבת של ממש (ובניה מאפס – לא פחות!).
אם אתם לקראת שיפוץ ומרגישים שאתם זקוקים ליד ולעין מקצועיות שינהלו את כל העסק המורכב הזה עבורכם ויובילו אתכם לחוף מבטחים – אני כאן 🙂
בפוסט הבא – מתחילים לגעת בעיצוב! אחשוף בפניכם את לוח החומרים שלנו, ואת בחירת הריצופים, החיפויים והכלים הסניטריים!

הפוסט תרם לך? אם הוא יכול לתרום לעוד מכר/ה שלך - אשמח אם תשתפ/י אותו!
נהנית מהפוסט? הירשמ/י לתפוצת הבלוג וקבל/י את הפוסטים הבאים למייל שלך!
אני מזמינה אתכם להירשם לתפוצת הבלוג ולעקוב אחר הבחירות השונות שלי גם בסטורי!